Dopdagen

Förlossningen ] Tiden på BB ] Hemma ] [ Dopdagen ] Syskonlikhet ]

Upp Presenter
Den 14:e oktober år 2000, då jag nästan var 3 månader döptes jag till Filippa Linnea. Jag hade världens finaste dopklänning på mig, den har min gammelmormor gjort. Dopet var i Täby Kyrka, sedan var det fest hemma hos oss. Jag var jättetrött, men var i alla fall lite vaken under paketöppningen. Här är min lista över fina presenter jag fick.

Namnet Filippa

Filippa var tidigare ett extremt ovanligt namn i Sverige. Men nu på 90-talet är det ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen. Det finns bara 350 över 25 år som heter Filippa men det finns nära 900 småflickor födda på 90-talet som bär namnet.
Trots att Filippa aldrig varit vanligt tidigare i Sverige har det en lång historia. Namnet dök upp redan i början av 1400-talet och bars även av en dansk-svensk drottning på 1400-talet som var gift med Erik av Pommern. Namnet är en feminin form av latinets Philippus och betyder hästväninna.
Filippa fick plats i almanackan 1901 då Philemon petades ut, men då med placering den 8 mars. Från och med 1993 delar hon dag med Filip.
Antalet barn de senaste åren som fått namnet som tilltalsnamn: 157 Antal andranamn & tilltalsnamn i senaste årskullen: 267 Antal i hela befolkningen (ungefärligt): 1000 Namnsdag 2 Maj

Källa: www.svenskanamn.com